En nom de tota la ciutat, la Paeria ha organitzat ‘Sospirs de Pau’, amb la voluntat d’oferir un espai i un moment d’escalf, d’acompanyament i de consol a les lleidatanes i els lleidatans que s’han vist afectats per aquesta situació.

A banda de l’homenatge públic, l’Ajuntament de Lleida vol que la memòria d’aquestes persones perduri en el temps, per la qual cosa ha encarregat una escultura pel seu record. L’obra és de l’artista Erik Schmitz i, malgrat presentar-se ahir al Parc de la Mitjana, la seva ubicació definitiva serà el Cementiri de Lleida

L’acte ‘Sospirs de Pau’ ha estat conduït per Remei Capitán, directora d’Agraïments, i ha comptat amb diferents interpretacions musicals i de dansa i amb la intervenció de representants del món sanitari, de les famílies i l’autor de l’escultura.

L’escultura

L’escultura en homenatge a les persones que han mort durant el confinament està realitzada principalment amb pedra i també inclou una part de metall i una olivera. Es tracta d’una estructura horitzontal amb una base de pedra, que forma una illa amb la silueta del terme municipal de Lleida.

A l’interior de l’illa, un accent de metall –per simbolitzar l’ànima de les persones desaparegudes- omple una cavitat que representa el buit que han deixat. Al seu costat, l’olivera, icona de pau, recorda les persones que han mort, l’amplitud del seu nombre i la diversitat generacional. La pedra, predominant en l’escultura, és una expressió d’eternitat i de la solidesa del record que deixen.

L’escultura fa 3,43 m de llargada, 1,5 d’amplada i s’eleva 0,60 m sense comptar l’altura de l’olivera.

Erik Schmitz és un artista nascut a Alemanya i establert a Ivars d’Urgell, que conrea especialment l’escultura però també s’expressa amb gravats, pintures i murals.

Un gran homenatge de país

El president Quim Torra ha fet èmfasi en aprofitar el canvi a positiu que ha portat aquesta crisi sanitària, per “recuperar els valors europeus de l’humanisme, que no són altres que el valor de la vida de les persones, l’únic que té sentit”, i ha demanat extreure lliçons.

“Tenim un deure amb els professionals que han tingut cura de tots nosaltres, aquells treballadors de serveis essencials, entitats i voluntaris. Però tampoc ho hem fet bé en algunes coses, perquè no hem sabut acompanyar a les famílies de les persones que ens han deixat. Tenim una ferida profunda en l’ànima, i ens dol”, ha dit el president, que tot seguit ha volgut acompanyar el dol a tots aquells que han perdut algun ésser estimat a causa de la pandèmia.

Un condol que feia a Lleida, però que també feia extensiu a tot Catalunya, malgrat que de forma oficial ho farà el pròxim 9 de juliol en l’homenatge nacional que la Generalitat està organitzant per acompanyar el dol a totes les famílies.

A l’acte del Parc de la Mitjana, també han assistit a l’acte la delegada del Govern central, Teresa Cunillera; el president de la Diputació, Joan Talarn, i el president del Consell Comarcal, David Masot, així com la gairebé totalitat dels regidors de l’Ajuntament de Lleida.

 

[ff id="3"]