- Violant Cervera defensa que “donar més contingut a la figura de la pubilla i de l’hereu no ha de ser incompatible amb la tradició i la cultura popular del Pubillatge de la ciutat i del país”
- Junts també lamenta que l’equip de govern no hagi consensuat aquesta qüestió i que presenti una nova proposta que res té a veure amb aquesta figura de cultura tradicional
El grup municipal de Junts lamenta que l’equip de govern hagi decidit no recuperar les pubilles i la implantació de la figura dels hereus de la ciutat. Durant la Comissió Informativa de Capital Cultural i de les Oportunitats d’aquest divendres, l’equip de govern ha informat que modificarà aquest model per reconvertir-lo en la figura de ‘Joves Referents’. També s’ha informat que, properament, es publicaran les bases per a la selecció d’aquests joves, els quals tampoc lluiran els vestits tradicionals catalans.

Cervera també recorda que l’any 2021, el grup del PSC va presentar una proposta de resolució que reclamava, textualment, “que l’Ajuntament de Lleida recuperi el pubillatge com a element de representació dels barris i AAVV en els diferents esdeveniment que s’organitzen a la ciutat en l’àmbit festiu, així com per preservar i mantenir la història i tradicions de Catalunya”. La mateixa proposta també demanava “que l’Ajuntament incorpori la figura de l’hereu al pubillatge de la ciutat”, i ho demanaven amb el següent argument:
- “Les Pubilles són les màximes representants de la ciutadania durant l’any. Procedeixen dels diferents barris de la ciutat i de les associacions de veïns i participen en tots els actes de les festes majors. El Pubillatge representa una aposta per la tradició, des d’una vessant festiva i cultural, que permet conèixer la història de Catalunya, la defensa de valors i el foment de la cultura”.
En aquest context, la portaveu de Junts lamenta que la proposa de l’equip de govern “deixa de banda una expressió cultural que forma part de la memòria col·lectiva, les tradicions i el teixit festiu de la ciutat”.
“La proposta de ‘Joves referents’ atén a uns valors i objectius diferents al de les pubilles i hereus, les quals formen part d’una tradició arrelada a la nostra cultura popular, vinculada a la identitat, la història i el patrimoni de les nostres terres. Parlem d’una tradició que permet als joves valorar, aprendre i transmetre la riquesa cultural catalana”.
El Pubillatge català, símbol festiu i de cultura popular
Tal i com recull Foment de les Tradicions Catalanes (associació que vetlla pel Pubillatge català), aquesta tradició s’inspira en la figura de la Pubilla del dret civil català, present a la nostra societat des de l’edat mitjana. “A dia d’avui, el pubillatge és una tradició on, any rere any, vesteixen els seus vestit tradicionals i participen en festes i actes de cultura popular als municipis”.
A Lleida, les pubilles participen en actes de les festes de la ciutat, com és l’ofrena a sant Anastasi, les Festes Majors o el Dia de la Ciutat a la Fira de Sant Miquel.
L’Associació també apunta que, actualment, el pubillatge es fonamenta en tres pilars:
- Joventut, formada per joves d’arreu del territori català que troben un espai on aprendre, desenvolupar-se i intercanviar visions sobre la cultura i els reptes de present i futur.
- Acció cultural i social, amb la implicació amb el seu municipi, comarca o entorn que representen i en el qual desenvolupen les seves funcions i accions que van des de la vessant més cultural fins a la vessant social, cada vegada en major creixement.
- Representativitat, principalment de la cultura i les tradicions d’un territori, una comunitat o un col·lectiu i tenen el deure de posar-les en valor i transmetre-les.