Reading Time: 3 minutes

Violant Cervera: "Aquesta iniciativa té un impacte directe sobre la qualitat de vida dels veïns, l’adaptació del parc d’habitatge als nous estàndards ambientals i la modernització del teixit urbà"

Junts per Catalunya pregunta a la Paeria de Lleida en quin punt es troba el desplegament del programa de rehabilitació d’habitatges finançat amb fons europeus Next Generation. Aquesta actuació, anunciada per la Paeria, preveia una inversió de 10 milions d’euros destinada a la rehabilitació de fins a 2.578 habitatges en 107 blocs repartits pels barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, la Bordeta i Cappont.

Aquesta línia d’ajuts forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència impulsat pel Govern de l’Estat i finançat per la Unió Europea, i va ser concebuda com una oportunitat per actuar sobre el parc d’habitatge existent amb una doble finalitat: millorar les condicions de vida del veïnat i avançar cap a una major sostenibilitat i eficiència energètica dels edificis residencials.

Les subvencions, dirigides a les comunitats de propietaris, preveien cobrir entre el 40 % i el 80 % del cost de les obres, i fins al 100 % en casos de famílies vulnerables. Entre les actuacions subvencionables s’hi inclouen la rehabilitació de façanes, la millora de cobertes i tancaments, la substitució de finestres, la instal·lació de sistemes de climatització eficients o l’aïllament tèrmic. Totes aquestes accions tenen com a objectiu final la reducció del consum energètic, la millora de l’eficiència i la disminució de les emissions contaminants del parc d’habitatge urbà.

Per tal de garantir l’acompanyament tècnic a les comunitats i facilitar la tramitació administrativa, la Paeria va anunciar també la creació d’una Oficina Única de Rehabilitació, amb un equip tècnic multidisciplinari que assumiria, segons es va dir, un “paper molt proactiu” per adreçar-se al veïnat, explicar les oportunitats d’aquests ajuts i fer possible que es poguessin aprofitar al màxim.

Davant la importància d’aquest projecte, Junts per Catalunya ha sol·licitat a l’Ajuntament informació concreta i actualitzada sobre diversos punts clau del desplegament:

  • Quin ha estat el nombre total de sol·licituds rebudes per part de les comunitats de propietaris afectades?
  • Quantes subvencions han estat aprovades, i quin és l’import econòmic total compromès?
  • Quantes obres ja han començat, i d’aquestes, quantes corresponen a subvencions ja concedides i quantes estan associades a peticions encara pendents de resolució?
  • Quin és el volum de sol·licituds pendents, i quin calendari de resolució s’està seguint?
  • Quin és el grau d’execució global del programa a dia d’avui, ja sigui en percentatge o desglossat per fases (projectes aprovats, obres en curs, obres finalitzades)?

A més d’aquests aspectes, Junts també pregunta pel funcionament efectiu de l’Oficina Única de Rehabilitació: si realment s’ha desplegat l’equip anunciat, quines actuacions d’assessorament s’han portat a terme fins ara, i quin ha estat el nivell de resposta a les consultes i gestions de les comunitats.

Cal tenir present que el programa està subjecte a terminis exigents: el 30 de juny de 2026 és la data límit establerta per finalitzar totes les obres, d’acord amb la normativa europea. Per això, és fonamental conèixer si els tràmits i les execucions avancen a bon ritme, i si les comunitats han pogut accedir amb garanties als ajuts disponibles.

Junts considera que aquesta iniciativa té un impacte directe sobre la qualitat de vida dels veïns, l’adaptació del parc d’habitatge als nous estàndards ambientals i la modernització del teixit urbà de Lleida.

Comparteix!