- El grup municipal lamenta que el govern desatengui les seves responsabilitats per garantir els drets lingüístics i fomentar l’ús de la llengua catalana a la ciutat de Lleida
El Ple Ordinari de la Paeria celebrat aquest dijous, 28 de setembre, ha aprovat la moció presentada per Junts per Catalunya per fomentar l’ús de la llengua catalana a la ciutat de Lleida. Tot i l’aprovació, el Grup Municipal ha manifestat el seu malestar per les esmenes presentades pel govern de la Paeria i que han portat a modificar la moció original pel bé dels drets lingüístics dels lleidatans i lleidatanes.
La regidora Rosa Jové ha defensat la moció que pretén vetllar perquè tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguin exercir el dret i el deure de conèixer tant el català com el castellà, tal i com recull l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia. “De tots és sabut que tota la població catalanoparlant coneix i parla el castellà, no sent així a l’inrevés”, apunta Jové. Per això, diu, “és vital fomentar l’ús de la llengua catalana” a través d’una moció que compta amb 7 punts.
El primer d’aquests punts, l’únic que ha estat rebutjat pel Ple, proposava a l’Ajuntament de Lleida el canvi de l’actual nom de la Regidoria de Cultura per afegir-hi Política Lingüística. En aquest punt, Junts entén que la normalització comença amb la visibilització i lamenta la decisió del govern municipal de no accedir a un canvi que permetria sumar-li rellevància al català. En segon lloc, Junts insta l’Ajuntament de Lleida a reactivar, reformular i liderar la Taula per la Llengua per tal que, amb la participació de la FAVLL, associacions de persones nouvingudes, les entitats que treballen en la defensa i foment de la llengua catalana, sindicats, un representant del Consell Escolar Municipal i les organitzacions empresarials de les ciutats, serà l’encarregada de promoure accions pel coneixement i l’ús de la llengua catalana al terme municipal.
La Paeria també vetllarà pel compliment del reglament d’ús municipal de la llengua catalana, aprovat l’any 2014, i endegarà campanyes de foment del català entre les entitats i els clubs esportius de la ciutat. La moció també insta l’ens municipal a millorar els mecanismes d’informació, acompanyament i formació del català a les persones nouvingudes. En sisé lloc, l’Ajuntament es compromet a continuar amb el conveni de col·laboració amb el Consorci de Normalització Lingüística, que és qui coordinarà la Taula de la Llengua en la que la Paeria hi serà un membre actiu, junt amb les altres entitats que també juguen un paper significatiu en la preservació de l’ús del català. El setè i últim punt de la moció compromet el consistori a col·laborar en totes aquelles accions que siguin d’àmbit municipal i coordinant-les amb el Consorci de Normalització Lingüística i que no siguin competència directa del CNL, per tal d’optimitzar recursos i sumar esforços, amb l’objectiu de vetllar per l’ús del català.
Tres eixos rebutjats pel govern de la Paeria
Amb tot plegat, Jové explica que lamenten el rebuig del govern de la Paeria per ampliar del nom de la Regidoria de Cultura i que hagi optat per delegar el lideratge en la Política Lingüística a la ciutat de Lleida al Consorci de Normalització Lingüística. Un altre dels eixos rebutjats pel govern és la creació d’un Consell de Política Lingüística que vetlli pel català, una proposta que no ha estat ben rebuda pel govern municipal, el qual, diu Jové, “no només s’espolsa la responsabilitat, sinó que ens remet a temps passats, a una Taula de la Llengua creada el 2013, sense activitat i de la qual només en sabem el dia de la seva creació”. Junts es mostra escèptic davant la promesa del govern per “ressuscitar-la”, tot recordant que “les taules, amb vostès, ja sabem que no funcionen”. A més, aquesta Taula no dependrà de l’Ajuntament, sinó que cedeix el timó al Consorci de Normalització Lingüística, “deixant palès que aquest govern municipal no té cap intenció de treballar pel català, com a molt delegar”.
Un altre eix contemplava múltiples actuacions per fomentar el català en diversos àmbits amb competència municipal, com ara l’ensenyament, joventut i lleure, comerç, turisme, empresa i la sanitat. Davant aquest punt, Jové explica que la Paeria se’n desentén al considerar que “són competència de la Generalitat”. En aquest sentit, la regidora ha rebatut l’excusa amb alguns exemples, com la gestió de les llars d’infants municipals. “No sé si em preocupa més que desconeguin les competències municipals o que es vulguin treure la responsabilitat del damunt”, lamenta Jové.
Malgrat el desencaix d’una proposta que s’entenia factible i productiva per a tota la ciutadania, els regidors i regidores de Junts per Catalunya han defensat la moció “amb totes les esmenes suggerides”, amb l’objectiu fomentar l’ús de la llengua arreu de la ciutat, perquè totes i tots els lleidatans entenguin el català.
Junts, a favor de crear un protocol de prevenció de violències sexuals a clubs i entitats esportives
Junts per Catalunya ha votat a favor de la moció del Grup Municipal ERC-AM per a la creació d’un protocol per a prevenir les violències sexuals i de gènere a clubs i entitats esportives de la ciutat. El regidor Sergi Grimau, ha expressat que aquesta moció reflecteix “valors, conviccions i responsabilitat que compartim cap als més joves”. “La igualtat i la protecció dels drets fonamentals, especialment els de la infància i els col·lectius més vulnerables, han de ser la nostra prioritat”, destaca Grimau, tot incidint en la creació “d’un entorn segur i respectuós per als nostres joves”.
En aquest sentit, agraeix al grup municipal d’ERC que incorpori les aportacions de Junts en aquesta moció. Aquestes contemplen ampliar l’àmbit d’actuació més enllà de les entitats esportives per sumar-hi la comunitat educativa, els cossos de seguretat i tots els agents involucrats en la prevenció i coordinació dels protocols d’actuació, així com la incorporació de persones expertes en la prevenció de la violència sexual en les comissions corresponents. “Aquesta col·laboració i diàleg constructiu entre diferents forces polítiques és un exemple de com podem treballar junts per aconseguir canvis positius per a la nostra comunitat”, clou Grimau.
Junts rebutja la moció del PP contra la Llei d’Amnistia i es solidaritza amb l’exconseller Miquel Buch i el sergent dels Mossos Lluís Escolà
Davant la moció del Grup Municipal del PP contra la Llei d’Amnistia, Junts ha expressat el seu ferm suport a l’exconseller d’Interior, Miquel Buch, i el sergent dels Mossos, Lluís Escolà, condemnats a anys de presó i d’inhabilitació per delictes de malversació i prevaricació. La portaveu de Junts, Violant Cervera, ha manifestat durant el Ple que la sentència és “injusta i absolutament fora de mida”, tenint en compte que “el propi text de la sentència reconeix que el procés de contractació d’Escolà va ser perfectament ajustat a la llei”.
“Aquesta sentència consolida la persecució insaciable i venjativa a l’independentisme i a l’entorn del president Puigdemont des dels estaments de l’estat espanyol, en especial des del poder judicial, en els darrers anys”, lamenta Cervera. També recorda que “més de 3.300 persones d’aquest país conformen una vergonyant llista de represaliats judicialment, pel simple fet de ser independentistes i haver treballat activament per la causa de la llibertat nacional de Catalunya”.
La portaveu ha tancat la seva intervenció reivindicant la necessitat de “posar fi a la persecució política i judicial de l’independentisme, un moviment pacífic i democràtic que pateix una repressió descarnada i injustificada”.