• Violant Cervera reivindica “un reforç urgent de la seguretat i del sistema judicial per fer front a la impunitat davant la multireincidència”
  • Incorporar nous agents de la Guàrdia Urbana, millorar les dotacions de recursos amb noves tecnologies,  establir protocols de coordinació entre cossos de seguretat, aplicar el Pla Local de Seguretat des d’una perspectiva comunitària i reformar el Codi Penal per lluitar contra la multireincidència són algunes de les propostes de la moció que el grup municipal presenta al Ple de la Paeria de maig

El grup municipal de Junts a la Paeria presenta al Ple Ordinari del proper 31 de maig una moció amb diferents mesures per combatre la multireincidència delictiva a Lleida. El document inclou propostes com seguir incorporant nous agents de la Guàrdia Urbana durant els propers 3 anys, millorar les dotacions de recursos tècnics i equips amb noves tecnologies,  establir protocols de coordinació entre els diferents cossos de seguretat, impulsar l’aplicació del Pla Local de Seguretat des d’una perspectiva comunitària i reformar el Codi Penal per lluitar contra la multireincidència.

La portaveu de Junts, Violant Cervera, reivindica que “el dret a la seguretat és fonamental per a les persones i està estretament lligat amb el concepte de dignitat i llibertat”, tot afegint que “hem d’abordar amb rigor aquest fenomen per reduir-ne els seus efectes nocius, tant en termes de seguretat com de salut democràtica”.

“L’increment d’efectius policials és ineficient si la justícia no és capaç de donar recorregut sancionador a les actuacions dels cossos i forces de seguretat”, una situació que “desmotiva els cossos policials i fa crèixer la sensació de desemparament del món local”.

Empitjorament de la seguretat a la ciutat

Cervera explica que Lleida “fa temps que pateix una onada de robatoris que, tot i la bona feina i coordinació dels cossos i forces de seguretat, no s’atura”, tot afegint que en aquest context “augmenta la percepció d’inseguretat de la ciutadania”. Així ho constata també el Pla de seguretat de Lleida, el qual, en el darrer estudi realitzat l’any 2022, apunta que el 58,40% dels ciutadans tenien la percepció que la seguretat havia empitjorat. “A més, Lleida compta amb la singularitat de tenir un espai agrícola, l’Horta de Lleida, on hi viuen més de 4.000 persones, moltes d’elles gent gran, que viuen en habitatges aïllats, la qual cosa dificulta la seva protecció amb mecanismes convencionals”, afegeix la portaveu.

Tot i les últimes detencions, fruit d’aquesta coordinació i noves mesures de suport, els ciutadans veuen sorpresos i amb perplexitat com aquests delinqüents són posats en llibertat poques hores després. Davant d’aquesta situació, “són moltes les veus que exigeixen solucions urgents a la delinqüència multireincident que posa en perill la convivència i la seguretat de la ciutadana”, remarca Cervera. 

Més càmeres i drons, accions impulsades durant l’anterior mandat

La portaveu de Junts també recorda que durant el mandat anterior (setembre del 2021), des de la regidoria de l’Horta es va iniciar la implementació de càmeres de lectura de matrícules i noves tecnologies com els drons, i (des del desembre del 2021) la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència va instal·lar càmeres a videovigilància a l’Eix Comercial del Centre Històric, que han estat de gran utilitat en les actuacions policials.

Inseguretat ciutadana a Catalunya

Actualment, i segons les dades del darrer baròmetre d’opinió política del Centre d’Estudis d’Opinió, la inseguretat ciutadana és la tercera preocupació de la ciutadania de Catalunya, només per darrera de la manca d’aigua i la manca de treball/atur. El passat mes de febrer d’enguany, el Comissari en Cap de la policia catalana advertia que la delinqüència ha crescut un 6% a tot Catalunya, detectant un increment significatiu de la multireincidència en els furts. Aquest es percep com un dels problemes més importants en matèria de seguretat pública, especialment a les zones rurals. 

Al juliol de 2022, el Congrés dels Diputats va aprovar una reforma de l’article 234.2 del Codi Penal, per tal de donar una resposta adequada als casos de multireincidència en furts, ja que fins aleshores només es tenien en compte aquells que superessin els 400€. Dos anys després de l’entrada en vigor d’aquesta reforma s’ha demostrat que no és prou efectiva, i és que el problema va més enllà de la tipificació penal i té un dels seus principals orígens en la incapacitat del sistema judicial de donar resposta de forma àgil a casos com aquests. 

Més tard, al mes de març al mateix Congrés, el grup de Junts va plantejar una iniciativa per modificar els articles 234 i 235 del Codi Penal, per tal d’endurir les penes a les persones multireincidents i amb l’objectiu que permeti fer minvar aquesta sensació d’inseguretat palpable per la ciutadania.

Comparteix!