-
Violant Cervera: “La gestió de residus més sostenible és aquella que es fa amb la complicitat dels ciutadans i tenint en compte les singularitats de cada barri”
-
Junts visita Ramon Vilella, empresa lleidatana especialitzada en la gestió de residus, per conèixer com es tracten els materials de rebuig i valorar quin ha de ser el millor model de recollida a la ciutat
-
El grup municipal insisteix en la necessitat d’ampliar la formació sobre com s’ha de fer un bon triatge de les escombraries
El grup municipal de Junts ha visitat les instal·lacions de l’empresa lleidatana Ramon Vilella, especialitzada en la gestió dels residus, en el marc de les trobades amb companyies del sector, iniciades amb URD Group del Parc Agrobiotech, per valorar quin ha de ser el millor model de recollida a la ciutat, de cara al nou contracte de neteja. La trobada a la planta de tractament de residus també ha servit per conèixer de primera com es gestionen els materials de rebuig (com ara els embassaments bruts, el paper amb matèria orgànica, els envasos “tetrabrick” o les càpsules de cafè) i poder valorar com hauria de ser el triatge d’aquestes fraccions per poder fer-ne el millor reciclatge possible.
Junts defensa que l’eficiència del reciclatge no es basa només en triar correctament els residus, ja que es genera molt rebuig que s’ha de manipular íntegrament a les plantes, sinó que cal una bona formació dels ciutadans,. Per aquest motiu, el grup municipal insisteix en la seva aposta per millorar els nivells de recollida selectiva amb sistemes que aconsegueixin la màxima complicitat dels ciutadans, com ara els contenidors amb xip o que permeten devolucions i una bona formació que permeti un reciclatge més eficient. Per aquest motiu, insisteix en implantar el porta a porta només en aquells barris idonis de la Lleida i els contenidors amb xip, en la resta de la ciutat.
La portaveu de Junts, Violant Cervera, remarca que “si el reciclatge no es fa bé, no serveix”. Per això, defensa que “la gestió més sostenible és aquella que es fa amb la complicitat dels ciutadans”, i és que “l’increment dels índex de reciclatge no vindrà del porta a porta, sinó d’una bona formació”. També considera que “les millors polítiques públiques són les que aconsegueixen els objectius marcats estudiant les diferents realitats”. Per contra, apunta que “la pitjor política de reciclatge és aquella que es fa sense tenir en compte les realitats de cada barri i la singularitat dels seus habitants”.
En aquest sentit, el grup de Junts posa en valor la voluntat i l’esforç de la majoria dels ciutadans en una gestió de residus sostenible, però lamenta que no s’ha aconseguit arribar als objectius plantejats. Cervera afegeix que “les diferents singularitats de la ciutat fan inviable el sistema porta a porta”, entenent també les queixes dels veïns i veïnes per l’acumulació d’escombraries al carrer fins que no es fa la recollida o la dificultat de compaginar horaris i d’acumular les escombraries dins de les cases. “Hem comprovat que, tot i la voluntat de reciclar, aquest sistema no és perfecte i les dificultats en la classificació de residus a les plantes de recepció augmenta el cost del model”, diu la portaveu.