● El grup municipal presentarà una moció per a reprendre l’activitat del Consell amb un Observatori integrat, per a la detecció de les necessitats formatives actuals i futures

El grup municipal de Junts a la Paeria vol potenciar la Formació Professional a Lleida, amb la complicitat dels agents econòmics i socials d’una ciutat amb grans reptes i oportunitats de creixement industrial per endavant, sobretot amb sectors que van més enllà de l’agroalimentari. En el marc de les reunions amb entitats empresarials, Junts ha detectat diverses problemàtiques en aquest àmbit, com ara la manca de professionals amb perfils adaptats a les necessitats de les empreses, tant actuals com les futures que volen instal·lar-se a la capital del Segrià.

Junts creu que l’Ajuntament ha d’esdevenir el pont entre les empreses i la capacitat formativa, tot recordant que compta amb el Consell Municipal de la Formació Professional, una eina que ha de permetre detectar oportunitats i aportar solucions a aquestes necessitats formatives. Precisament, la formació i l’ocupació mantenen una estreta correlació amb el progrés econòmic i social, i per això, el grup remarca la importància de despertar, retenir i atreure el talent dels joves, tant de Lleida com d’arreu del territori.

En aquest context, Junts presentarà al Ple de la Paeria d’aquest 27 d’octubre una moció per a reactivar el Consell Municipal de la Formació Professional, amb la creació d’un Observatori integrat, amb l’objectiu de donar resposta a aquestes necessitats, tant actuals com futures.

Moció per reactivar el Consell Municipal de la Formació Professional de Lleida

Per tots els motius exposats, el Grup Municipal Junts per Catalunya Lleida presentarà al Ple l’adopció una moció que contempla set acords:

1) L’Ajuntament de Lleida reactivarà el Consell Municipal de la Formació Professional de Lleida i el convocarà en un termini màxim de dos mesos.

2) Revisaran i actualitzar els estatuts d’acord amb la nova realitat formativa, social i econòmica, tot alineant-los a la normativa vigent.

3) Definir noves estratègies i actuacions per tal de fer el Consell més operatiu. Junts en destaca les següents:

  a) Creació d’un Observatori integrat, que es es coordinarà amb el Consell Econòmic i Social, que es dotarà d’una estructura tècnica que vetllarà pel seu funcionament, amb les funcions de detectar necessitats formatives del teixit productiu i l’obtenció de dades relacionades amb la formació professional a la ciutat.

  b) El Consell transmetrà a la ciutadania la imatge de l’FP en conjunt com a valor estratègic, promourà el coneixement de la tipologia d’oferta de l’FP de Lleida a les entitats, impulsarà accions per a l’orientació acadèmica i professional, col·laborarà en l’organització de la Fira FormaOcupa per sumar esforços, recolzar els centres de FP que vulguin esdevenir centres integrats en alguna de les especialitats afins al teixit productiu lleidatà, fomentar projectes i accions específiques adreçades a les empreses, institucions i centres de formació i establir sinèrgies amb xarxes existents relacionades amb l’Aprenentatge i la Formació professionalitzadora nacional i internacional.

4) Modificar la composició de l’estructura de la Comissió Permanent per tal de fer-la més representativa, ampliant la Junta amb alguns regidors/es d’altres grups municipals.

5) Modificarà la composició de l’estructura de la Comissió Tècnica per tal de fer-la més operativa, ampliant la Junta amb alguns regidors/es d’altres grups municipals.

6) Comptarà amb els serveis tècnics de l’Institut Municipal d’Educació i de la Regidoria d’Educació, perquè duguin a terme les tasques de prospecció, recollida de dades, anàlisi de resultats i altres tasques relacionades amb les deliberacions i conclusions de les reunions de la Comissió Tècnica.

7) Tota la documentació elaborada, així com les dades obtingudes pel Consell es publicarà al web i estarà disponible per a tots els membres que ho necessitin.

Antecedents del Consell Municipal de la Formació Professional

El 24 d’abril del 2009 es van aprovar els estatuts del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Lleida (publicats al BOP del 22-10-2009) i, més tard, el 29 de juliol del 2012, s’aprova el canvi de nom a Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupació de Lleida. Quatre anys més tard, el 21 de setembre del 2016, es signa el conveni a Lleida pel Fòrum de ciutats amb Consell de l’FP de Catalunya, que aplega ciutats amb una gran influència en l’economia i l’educació catalanes. Més endavant, el 27 de setembre del mateix any, es constitueix el Consell Municipal de la Formació Professional de Lleida amb

l’objectiu de liderar la innovació des de la intervenció en la formació professional i d’esdevenir la plataforma de diàleg i creació d’iniciatives entre les diferents administracions i organitzacions que participen en el desplegament de l’FP. D’aquesta manera, es vol garantir la màxima adequació a les persones i a la realitat laboral d’aquesta formació.

D’acord amb els estatuts, el Consell està conformat per l’Alcalde de Lleida, com a President; una Junta Permanent, formada pels regidors/es d’Educació i Ocupació; el president de la Diputació; els directors dels Serveis Territorials d’Educació, Treball i Empresa; els/les presidents/es de la Cambra de Comerç, la COELL, la FECOM i PIMEC; i representants de CCOO, UGT i UdL, que en són els òrgans de gestió. El Consell també disposa d’un Plenari format per regidors/es dels diferents grups polítics del Consistori, representants de centres formatius públics, concertats i privats i altres entitats, així com una secretaria tècnica.

Cinc anys després, el 2 de febrer de 2021, es crea i s’aproven els estatuts de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professional (FPCAT), un organisme autònom adscrit al Departament de la Presidència amb la consigna de gestionar de manera eficaç l’FP a Catalunya. Aquesta Agència integra l’FP Inicial (del sistema educatiu) i l’FP per a l’Ocupació (ocupacional i contínua).

El 23 de març del 2022, es va aprovar la nova Llei de Formació Professional, que estableix com a punts clau el sistema integrat més flexible i capitalitzable (amb 5 graus de formació, des de l’acreditació parcial de competències professionals fins a l’especialització), la formació dual ampliada (30% de l’aprenentatge es realitza a l’empresa), amb procediments més senzills (per a l’acreditació de competències i de l’experiència laboral), amb més protagonisme de l’orientació professional i l’apropament a les necessitats de les empreses.

Dos mesos més tard, el 24 de maig de 2022, es crea i es posa en marxa el Servei Hola Empresa, depenent de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Lleida, que pretén acompanyar i assessorar les noves empreses que s’implantin a la nostra ciutat i facilitar la formació dels seus futurs treballadors.

Finalment, retornant a l’actualitat, les empreses de Lleida manifesten sovint la manca de professionals formats en el seu sector. A la vegada, resulta que molts graduats i graduades no troben l’ocupació que voldrien. Aquesta és una situació que des del Consell es pot contribuir a resoldre, amb la col·laboració d’entitats empresarials, sindicals i de tots els agents econòmics i socials de la ciutat.

Comparteix!