Violant Cervera, portaveu del Grup Municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Lleida

El 25 de novembre ens convida a reflexionar i actuar contra una de les lacres més vergonyoses de la nostra societat: la violència de gènere. És crucial comprendre per què el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones és tan rellevant, i és que ens recorda amb dolor els motius pels quals encara hem de fer tant. No oblidem les víctimes que han sofert i continuen patint, les dones que han alçat la veu i les que encara no ho han fet.

A Lleida, com en tantes altres ciutats, aquesta data adquireix un significat profund, recordant-nos la imperiosa necessitat de continuar avançant en la lluita per la igualtat i la protecció de les dones. Hem de ser un exemple de ciutat que no tolera cap forma de violència contra les dones, construir un entorn on tothom pugui viure lliure de por i amb plenes garanties de respecte i dignitat. La lluita contra la violència de gènere no és només un deure de les autoritats, sinó una responsabilitat compartida de tota la comunitat.

Les dones han de sentir-se segures a cada passeig, a cada festa, a casa i a cada racó de la ciutat. Aquesta seguretat no hauria de ser una excepció, sinó una garantia. Per això, s’han organitzat cursos de defensa personal als barris, una eina valuosa que no només proporciona habilitats físiques, sinó també confiança i empoderament. Els Punts Lila, impulsats per la Federació d’Associacions de Veïns, són com un far en la nit fosca. Esdevenen espais d’informació, suport i prevenció, recordant-nos que la violència no ha de tenir lloc en les nostres vides. Tot plegat, demostra que a Lleida ens unim per protegir i donar veu a les víctimes.

La realitat és contundent: la violència masclista persisteix, travessant barris, llars i ànimes a la nostra ciutat. La seva presència insidiosa demana una resposta unida, contundent i valenta, uns esforços que hem de reforçar amb polítiques específiques, sensibilització constant i recursos destinats a protegir les víctimes.

L’educació és un dels pilars fonamentals per a un canvi real. Els centres educatius i tota la societat tenim el deure de promoure una cultura de respecte, igualtat i empatia des dels primers anys. La formació en valors de respecte i igualtat de gènere és fonamental per prevenir i combatre la violència masclista.

La sensibilització i conscienciació social també són claus en aquesta lluita. Les campanyes de prevenció, debats oberts en espais públics i iniciatives culturals posen de manifest aquesta problemàtica són imprescindibles per avançar cap a una consciència col·lectiva contra la violència masclista.

Junts renovem cada dia el nostre compromís de treballar incansablement per un futur sense violència de gènere. Ara, més que mai, és moment de donar veu a les víctimes, de denunciar, de no ser còmplices del silenci que perpetua aquesta violència i defensar un missatge alt i clar: la violència masclista no té cabuda en la nostra societat.

Comparteix!