El grup municipal de Junts per Catalunya denuncia que l’Horta de Lleida pateix, des de fa molt de temps, abocaments il·legals en els contenidors, especialment aquells situats al costat de les principals vies de comunicació, i apunta que els seus veïns i veïnes estan cansats de patir l’incivisme de ciutadans que en molts casos fan turisme d’escombraries.

En aquest context, la portaveu de Junts, Violant Cervera, demana que el nou contracte de neteja disposi de contenidors amb xip, els quals “han de permetre el control més exhaustiu de la recollida i que només puguin ser utilitzats per les persones autoritzades”. També reclama “la instal·lació de càmeres de vigilància que permetin identificar als ciutadans que ara actuen impunement”.

D’altra banda, Junts també demanarà l’enduriment de les ordenances de civisme i d’escombraries per aquelles persones que actuen de manera incívica i reiterada, llençant la brossa indegudament i fent abocaments incontrolats. En aquests moment, les sancions estan considerades com a lleus amb una multa de com a mínim 120 fins a 3.000€.

En aquest marc, el grup municipal demanarà que es consideri falta greu la conducta reiterada de l’incompliment de l’ordenança de sostenibilitat i medi ambient, amb la possibilitat de ser sancionats fins a 30.000 €.

Junts recorda que, en aquests moments, l’ordenança de Sostenibilitat i Medi Ambient tipifica com les infraccions lleus, greus i molt greus:

ARTICLE 40. TIPIFICACIÓ DE LES INFRACCIONS

  1. Són infraccions lleus:
  1. Com a norma general, les que es produeixen per incomplir qualsevol de les obligacions i prescripcions que fixa aquesta Ordenança.
  2. Manipular, trencar, cremar, bolcar i buidar contenidors.
  3. Endur-se objectes o residus de dins dels contenidors.
  4. Dipositar petards, cigars, burilles de cigars o altres matèries enceses a les papereres o contenidors.
  5. Obstaculitzar la recollida dels contenidors, no respectant la senyalització establerta.
  6. Dipositar deixalles a granel i a dojo o que continguin líquids, aigües residuals, olis cremats i residus líquids o que es poden liquar.
  7. No retirar de la via pública els contenidors d’ús particular, dins de l’horari o del termini establert.
  8. No deixar les superfícies de la via pública ocupada en perfectes condicions de netedat al retirar els contenidors d’ús particular, i també la superfície del carrer que s’ocupi amb qualsevol activitat i la zona d’acció.
  9. Incomplir l’horari establert per a la recollida de les diverses fraccions de residus, i incomplir la freqüència de recollida de cada fracció pel establiments de recollida porta a porta, i en general, no respectar les normes d’utilització i de funcionament del servei de recollida de residus.
  10. Abandonar els residus fora del contenidor específic quan no estigui ple, llevat del cartró d’origen comercial que s’ha de dipositar plegat a la vora dels contenidors d’escombraries. 
  11. Dipositar els residus en un contenidor o cubell diferent del que els correspon.
  12. Abandonar, abocar o vessar qualsevol tipus de residus a la via pública o en llocs no autoritzats per l’Ajuntament. Excepcionalment es poden deixar els residus voluminosos (mobles vells, electrodomèstics, matalassos, etc.), per als quals s’hagi concertat el servei de recollida específica dels serveis municipals de recollida.
  13. Embrutar qualsevol espai o element de la via pública o visibles des de la via pública, i en especial les façanes i portes dels edificis, tant públics com privats, i el mobiliari urbà de la via pública.
  14. Deixar els excrements de gossos i altres animals a la via pública.
  15. Fer pintades i grafits, col·locar adhesius, cartells i papers sense l’autorització expressa de l’Ajuntament o dels propietaris de l’immoble.
  16. No dipositar els residus d’acord amb les normes d’utilització i de funcionament que determinal’Ajuntament per als diferents sistemes i modalitats de recollida implantats a cada zona de la ciutat.
  17. Dipositar en els contenidors fraccions residuals diferents de les que fixa l’Ajuntament.
  18. Cremar qualsevol tipus de residus, llevat dels que estiguin expressament autoritzats.
  19. Moure, manipular o canviar de lloc els contenidors del servei situats a la via pública, així com fer-hi inscripcions o adherir-hi papers o adhesius, així com tot allò que deteriori la seva estètica o entorpeixi el seu ús.
  20. Dipositar els residus industrials no assimilables als municipals i els residus procedents d’obres de reforma, d’enderrocs o de reparacions domiciliàries en els contenidors situats al carrer per a la recollida de residus.
  21. Lliurar al servei de recollida els residus exclosos del servei municipal de recollida de residus. L’Ajuntament és qui determina la tipologia de residus que inclou el servei municipal de recollida.
  22. No separar els residus comercials en origen i no lliurar-los de forma separada a gestor de residus o al servei municipal de recollida.
  23. No presentar la declaració de la generació de residus per als establiments comercials.
  24. La utilització dels sistemes de recollida domiciliària pels establiments comercials i de serveis que disposin d’un servei específic de recollida selectiva comercial.
  25. La demora no justificada en l’aportació d’informes o documents sol·licitats per l’Ajuntament en l’exercici del control i inspecció a establiments comercials.
  26. No justificar documentalment, quan correspon, la prestació del servei de recollida de residus comercials per compte propi, els establiments que optin per aquest sistema.
  27.      Per a la recollida porta a porta no utilitzar els contenidors homologats pels serveis municipals.
  28. Utilitzar les papereres per dipositar-hi les bosses d’escombraries.
  29. Utilitzar les superfícies dels contenidors de la recollida de residus per fer-hi pintades, grafits, enganxar cartells, etc.
  30. No utilitzar les deixalleries municipals o els gestors autoritzats pel lliurament dels residus especials.
  31.    Utilitzar els elements de contenció destinats a runes per al dipòsit d’altres residus.
  1. Són infraccions greus:
  1. Les que estableixen com a greus el Decret Legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei reguladora dels residus i les que substitueixin, complementin o modifiquin l’anterior.
  2. Utilitzar el servei municipal de recollida de residus si s’ha acreditat la recollida per un gestor privat.
  3. Incomplir els requeriments específics que formuli l’Administració municipal sobre la matèria que regula aquesta Ordenança, sempre que es produeixi per primera vegada.
  4. Resistir-se a donar dades, no facilitar informació, impedir l’accés a la propietat o a l’establiment, obstruir, dificultar la tasca a l’administració municipal o als seus inspectors o no voler-hi col·laborar.
  5. Reincidir en la comissió d’infraccions lleus.
  6. Subministrar informació o documentació falsa, inexacta, incompleta o ue indueixi a l’error, implícitament o explícitament, inclosa també la informació i la documentació que es presenta per obtenir reduccions en els preus públics dels serveis municipals utilitzats.
  7. Constituir dipòsits de qualsevol tipus de residus en llocs que no hagin estat autoritzats per l’Ajuntament.
  8. Dipositar a l’interior dels elements de contenció per a la recollida selectiva qualsevol material o residu classificat de tòxic o perillós.
  9. Abandonar vehicles fora d’ús a la via pública.
  1. Són infraccions molt greus:
  1. Les que estableixen com a molt greus el Decret Legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei reguladora dels residus i les que substitueixin, complementin o modifiquin l’anterior.
  2. Incomplir després d’un advertiment els requeriments específics formulats per l’Administració municipal.
  3. Negar-se a facilitar informació o a col·laborar amb els serveis de control i d’inspecció.
  4. Exercir la resistència, la coacció, l’amenaça, la represàlia, el desacatament o qualsevol altra pressió sobre les autoritats o els inspectors municipals o qualsevol altre empleat públic.
  5. Reincidir en la comissió de faltes greus.

I en l’ARTICLE 43 de l’ordenança s’estableix la quantia de les multes, que serà com a màxim de 60.000€ per a les molt greus. Les multes que s’ha d’imposar tenen tres graus, que es corresponen, respectivament, amb les infraccions lleus, greus i molt greus, segons els límits següents: 

  • Les lleus amb una multa de com a mínim, de 120 € i fins a 3.000 €.
  • Les greus amb una multa de 3.001 € fins a 30.000 €. 
  • Les molt greus amb una multa de 30.001 € fins a 60.000 €.
    Comparteix!