Neus Caufapé, portaveu adjunta del Grup Municipal de Junts per Catalunya a la Paeria

El Govern de la Paeria va presentar les seves 100 mesures el 18 de juliol, amb l’objectiu de millorar la ciutat en diversos àmbits. Tot i això, resulta sorprenent i preocupant que dues qüestions fonamentals, com són l’Educació i l’Ocupació, no formin part d’aquesta llista. Aquesta omissió és particularment desconcertant, ja que aquests dos temes són crucials a nivell municipal.

L’estratègia educativa i la lluita contra l’abandonament

L’educació i la formació són la base del creixement i del desenvolupament d’una societat. És per aquest motiu que hom creu que els habitants d’una comunitat haurien de poder conèixer quin és el plantejament educatiu que té l’equip de govern per a Lleida. Ens consta que el govern anterior va elaborar un Projecte Educatiu de Ciutat, que va ser aprovat pel Consistori al mes de març amb àmplia majoria. Aquest document hauria de ser el marc idoni per començar a treballar l’estratègia educativa del nostre municipi, tot establint les accions oportunes que se’n derivin. Malauradament, el document és, a hores d’ara, també desconegut per tota la ciutadania.

Un altre dels temes que es deriven de l’estratègia educativa és la lluita contra l’abandonament escolar prematur. Aquest serà el primer curs que el govern municipal disposarà de les dades d’abandonament de l’alumnat de Lleida, atès que fins ara només es coneixien les generals de Catalunya. Una gran oportunitat per establir mesures efectives i  treballar conjuntament amb el departament d’Educació i amb els centres educatius i formatius per tal d’establir un protocol de prevenció, seguiment i actuació de l’alumnat que abandona en qualsevol etapa educativa, en base a un Pla de Reducció de l’Abandonament Escolar. Un Pla que, entre altres accions,  hauria de treballar la traçabilitat dels i les joves que abandonen amb l’objectiu de reconduir el seu itinerari vivencial i que hauria de ser conegut per la ciutadania, amb mecanismes i accions que, de ben segur, revertirien en l’èxit educatiu del jovent de la nostra ciutat.

La formació i l’ocupació

La formació, l’ocupació i el progrés econòmic i social estan estretament interrelacionats. És per aquest motiu que és preocupant que la taxa d’atur dels joves entre 16 i 25 anys que no tenen cap formació a Catalunya passi del 40%. Sortosament, aquesta dada baixa quan els i les joves tenen una qualificació professional.  Novament, caldria poder disposar de les dades a nivell de municipi per tal de poder endegar les accions oportunes.

Cal afegir, a tot això, que, ben sovint, les empreses lleidatanes manifesten la dificultat de trobar persones formades. Aquesta és una situació. Que, des de la Paeria, hem de contribuir a resoldre, en col·laboració amb entitats empresarials, sindicals, els departaments d’Educació, d’Empresa i de Treball;  i tots els agents econòmics i socials de la ciutat.  La cooperació conjunta és essencial per detectar quines són les necessitats formatives que demanda el mercat local, quines es preveuen de cara al futur proper i aconseguir així que els lleidatans i lleidatanes estiguin ben preparats per incorporar-se al mercat laboral i contribuir al progrés econòmic i social de Lleida. 

En base a aquestes reflexions, el grup municipal de Junts per Catalunya presentarà una moció al Ple del mes d’octubre amb l’objectiu de reactivar el Consell de la Formació Professional i dotar-lo de funcions específiques. Entre d’altres, es proposarà la creació d’un Observatori de necessitats formatives del teixit productiu lleidatà, per tal de poder posar els mitjans per garantir  l’ocupabilitat i la transició cap a sectors amb alta demanda. 

En resum, no hi ha temps a perdre. Els 100 dies s’exhaureixen i és  fonamental que el Govern de la Paeria revisi les mesures i que, a partir d’ara, inclogui en la seva estratègia de ciutat accions específiques relacionades amb l’educació i l’ocupació. Aquestes dues àrees són crucials per al futur de la ciutat i requereixen una atenció immediata i coordinada amb altres actors clau per garantir un futur més prometedor per als ciutadans de Lleida.

Comparteix!